De winter is afgelopen zaterdag officieel gestart. Vriestemperaturen zijn er voorlopig niet, maar wanneer die er komen, gaat het bij velen kriebelen om schaatsen of spelen op een bevroren vijver of waterloop. Al is dat niet altijd zonder gevaar. Jaarlijks gebeuren ongevallen met schaatsers die door te dun ijs zakken, helaas soms met zeer ernstige gevolgen. De Stad en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) creëren nu een kader om bij langdurige vrieskou een gedeelte van de Assebroekse Meersen op een gecontroleerde manier open te stellen voor schaatsers.
Veiligheidsprocedure
Indien de koude periode aanhoudt, kan de stad op zeer korte termijn beslissen om er recreatief schaatsen in een veilige omgeving toe te laten. ANB stelt als eigenaar deze vlakte, tussen de Kerk- en koeiendreef, ter beschikking. De stad schreef hiervoor, in samenwerking met politie en brandweer, een veiligheidsprocedure uit. Sinds jaar en dag bestaat er tussen de steden Brugge en Damme een structureel kader om schaatsen op de Damse Vaart mogelijk te maken. Door de zachte winters van de laatste jaren vriest de Damse Vaart echter niet meer toe. Op een lager gelegen grasvlakte in de Assebroekse Meersen blijft tijdens de winter het water tot maximum 40 cm staan. Het water vriest in deze open vlakte dan ook snel dicht en vormt zo een ideale schaatsvlakte voor recreatief schaatsen. De Assebroekse Meersen zijn dus een waardig alternatief voor de Damse Vaart.
Procedure
De procedure die werd uitgewerkt tussen diverse partners gaat als volgt. Wanneer de brandweer een ijsdikte van 12 cm vaststelt kan de burgemeester, via een burgemeestersbesluit, beslissen om schaatsen toe te laten van 10 tot 17 uur. Hierbij wordt de impact op de natuur en omgeving zo laag mogelijk gehouden. Infoborden worden voorzien en om het basiscomfort van de bezoekers te verzekeren sloot de stad een overeenkomst met de uitbaters van de nabijgelegen Landelijke Herberg ’t Leenhof. Tijdens de periode dat er kan geschaatst worden, kan je er terecht voor een sanitaire stop, eerste hulp bij een klein ongeval of een warme koffie om tussentijds op te warmen. Op regelmatige tijdstippen controleert de brandweer de ijsdikte. Wanneer het ijs te dun wordt, zal schaatsen uit veiligheidsredenen verboden worden.